Wednesday, January 14, 2009

Siulan Seorang Penjaga

Salamku pada bulan
dan ia menyapa,
Salamku pada lautan
dan ia juga berkata,
Salamku pada angin
dan ia kembali bertanya.

Tidakkah dia turun hari ini?
Jawabnya mudah
tidak mengapa,
Tidak ke laut
tapi mampu menapak di darat

Kulihat dia gagah,
Kulihat dia perkasa,
Kulihat dia mampu tertawa,
Walau menitis keringat
mencuci keriangan di muka

Ke hulu ke hilir
menjujung senjata di bahu,
Dengan satu tekad,
'akan kuhabisi kau hari ini'.

Gerak pantas tangan
mengiringi ingatan padaku,
Makan dan minumku tetap dijaga,
Meski tak ke laut,
Harus ditumpaskan jua
sawit ranum di pohon.

Bersama siulan kecil,
Dia menahan telinga,
Biarlah mereka kata
dia gila,
Biarkanlah mereka semua,
Kerana bapaku itu
adalah wiraku

Tuesday, January 13, 2009

Akhlak

Akhlak yang buruk itu ibarat tembikar yang pecah. Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah.
Wahab B Munabin

Sunday, January 11, 2009

Seminggu Permulaan 2009 di IPRM

Sampai sahaja di muka pintu kamar D316, mataku menangkap tempat di tempat beradu sebelah kanan milik Abe Li sewaktu dulu. Terkenang sejenak kenangan lalu... Tapi hidup mesti diteruskan. Semangat untuk meneruskan kehidupan di IPRM kembali terpasang walaupun tanpa rakan-rakan, Abe Li yang ditempatkan di Kuala Lipis, Wafi (Kapit) dan Emi juga di Malaysia Barat.

Semangat yang mulanya menyala menjadi goyang sedikit pabila mendapati 'sayangku' Tiempo Legend, Predator dan Edifier yang kuletakkan di stor yang kononnya selamat, hilang tanpa jejak. Berbakul-bakul sumpah seranah terbit dari mulutku. Memang celaka! Bukan pada si pencuri ia dilontarkan, tetapi pada si bahalol pentadbiran asrama IPRM. Maaf katalah yek...
Bukankah sepatutnya stor penyimpanan barang semasa cuti tidak seharusnya di buka kerana sudah tentu pelajar-pelajar ada meletakkan barang yang penting di dalamnya. Alasan untuk membuat kerja pengubahsuaian bukanlah alasan yang bernas dari pihak yang sepatutnya boleh berfikir 10 tahun ke depan seperti mereka. Stor itu diibaratkan seperti tempat yang selamat, tapi sekarang aku sendiri sudah hilang kepercayaan terhadapnya. Pintu sudah dibuka, kalau aku jadi pencurinya pun takkan melepaskan peluang. Kejadian ini merupakan tindakan paling 'bangang' dilakukan oleh pihak berkenaan. Bukan semualah, segelintir sahaja... Sekarang siapa hendak bertanggungjawab? Aku bukan berkira dengan harga 'sayangku' itu semua tapi nilai sentimentalnya. Manakan sama dengan gantinya...
Hendak diadukan pun tidak tahu di mana. Silap hari bulan kita pula yang dimarahinya. Kalau ikutkan hati hendak sahaja aku uar-uarkan pada semua, "Tak payahlah masuk maktab kalau anda semua tak sanggup berurusan dengan pihak yang sentiasa mahu menang. Mereka bekerja bukan kerana tanggungjawab tapi disebabkan ganjaran yang diberikan."

Betullah kata orang,"tempat yang paling selamat bukanlah tempat yang selamat."
Ditambah bila berurusan dengan ketam yang cuba mengajar anaknya berjalan ke depan...
Hari yang hilang serinya...