Saturday, October 25, 2008

KEJOHANAN ROAD RELAY IPGM-KAMPUS RAJA MELEWAR 2008


Gambar menunjukkan Mc sedang mengepalai senam robik. Turut serta dalam aktiviti tersebut adalah Kiah, Rush dan Shasha (Anak Puan Suraya). Secara logiknya, aktiviti ini bertujuan untuk membantu para peserta memanaskan badan sebelum bertanding. Sekarang aku tengok, kebanyakkan orang langsung tidak memanaskan badan sebelum bersukan. Kalau nak main bola, terus main saja. Keadaan ini akan membahayakan diri mereka. Aku cakap begini kerana perkara itu sudah terjadi pada diri aku. Aku terpaksa melupakan sebentar untuk menyertai pasukan ragbi disebabkan masalah kecederaan tisu pada pergelangan kaki. Jadi, jangan pandang remeh aktiviti memanaskan badan. Tengok saja Abe Li, semangat banar melakukan aktiviti ini.Seterusnya, gambar menunjukkan Tuan Haji Shamsuddin dan Encik Jalil sudah bersiap sedia melepaskan peserta di tempat permulaan. Berikut adalah urutan kejohanan :
- Kategori VIP Lelaki dan Wanita (Pensyarah dan staf sokongan)
- Kategori A Wanita (Kursus Perguruan Lepasan Ijazah)
- Kategori B Wanita (Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan)
- Kategori C Wanita (Kursus Perguruan Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia)
- Kategori A Lelaki (Kursus Perguruan Lepasan Ijazah)
- Kategori C Lelaki (Kursus Perguruan Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia)
- Kategori B Lelaki (Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan)


Bagi kategori VIP, mereka perlu berlari sejauh 3 km tanpa menyerahkan baton pada sesiapa atau dengan maksud lain mereka belari secara individu. Manakala bagi kategori lain pula, setiap pasukan perlu mengahantar 4 orang pelari di mana setiap orang akan berlari sejauh 1.5 km. Penyerahan baton akan dilakukan di checkpoint yang sudah dinyatakan.Seperti yang diharapkan tiada perkara yang tidak diingini berlaku pada hari tersebut. Semua berlangsung selaras dengan perancangan. Jutaan terima kasih harus diberikan kepada jawatankuasa keselamatan dengan bantuan anggota polis dari IPK Seremban dan Jabatan Pertahanan Awam.


Acara berakhir dengan ucapan penutupan oleh Tuan Haji Shamsuddin dan acara penyampaian hadiah. Berikut adalah senarai pemenang :
- Kategori VIP - Encik Azulhaimi Bin Ahmad (Jabatan Pendidikan Jasmani dan Kesihatan)
- Kategori A Lelaki - KPLI Pendidikan Jasmani dan Kesihatan 1 Semester 2
- Kategori B Lelaki - PISMP-IPGM Pendidikan Jasmani Semester 4
- Kategori C Lelaki - KPLSPM Pengajian Bahasa Cina Semester 1
- kategori A Wanita - KPLI Pendidikan Jasmani dan Kesihatan 2 Semester 2
- Kategori B Wanita - PISMP-IPGM Pengajian Bahasa Tamil Semester 2
- Kategori C Wanita - KPLSPM Matematik Semester 3

Buat julung-julung kalinya kejohanan ini berlangsung di IPGM-Kampus Raja Melewar dan ia berjaya mencipta kejayaan, kegemilangannya dan prestij. Semoga kejohanan ini akan dijadikan acara tahunan pada masa akan datang. Tahniah Semua!


Pasukan PISMP-IPGM Pendidikan Jasmani Semeter 4 yang diketuai oleh Mc. Hari ini adalah hari yang indah bagi mereka...

Friday, October 24, 2008

KEJOHANAN ROAD RELAY IPGM-KAMPUS RAJA MELEWAR 2008

Tarikh : 18 Oktober 2008,Sabtu
Masa : 0730-1200


Situasi ini aku rakam sewaktu para peserta sedang sibuk mendaftarkan pasukan masing-masing. Macam-macam ragam yang aku tengok dan mungkin aku tidak dapat kongsikan rakaman tersebut dengan kalian semua. Minta maaf banyak-banyak. Mungkin ketika ini, Uncle Maswafi sedang melakukan muhasabah diri dan berdoa agar pasukannya memenangi pertandingan ini ataupun mungkin beberapa orang peserta sedang merancang strategi untuk menang ataupun mungkin ada yang sedang ketakutan untuk meneruskan cabaran kejohanan ini ataupun mungkin ada yang sedang menguap kengantukan kerana tidur lewat malam tadi (Aku…).

Gambar pertama menunjukkan gambar Yang Dipertua JPP IPGM-IPRM sedang sibuk ‘menyolek’ sahabat sepasukannya Abe. Mereka akan bertanding dalam kategori B (PISMP). Selain mereka berdua, Rudi dan Syamil turut terlibat melengkapi sebuah pasukan sekaligus akan berdepan kuartet Mc. Gambar seterusnya, beberapa orang peserta sedang mendaftarkan pasukan masing-masing. Tidak cukup tangan jawatankuasa pendaftaran hendak melayan kesemua peserta serentak. Lihat saja Vicky,tidak pernah aku melihat kawanku ini mengerjakan sesuatu kerja sebegitu tekun sekali. Mungkin dia mendapat tidur yang mencukupi agaknya.

Gambar atas adalah gambar pasukan Uncle Maswafi. Memang jelas menunjukkan mereka adalah juara. Dengar kata Uncle terpaksa bertapa di Gunung Datok semalaman untuk mendapatkan idea yang jitu untuk menjadi juara. Tahniah Uncle…!


Selepas mendaftar, Hadi mengambil masa lebih kurang 15 minit untuk memberi taklimat kepada para peserta, takut-takut ada yang tidak jelas. Di sebelahnya adalah Chong yang setia menemaninya ke mana jua. Selain itu, aku juga sisipkan gambar pasukan PISMP-IPGM Kajian Sosial Semester 2 yang terdiri daripada Din Ayubi, Fareez, Aiman, Imad dan Anep ‘Siputat’ (Kesian dia tak sihat...Sampai termuntah berlari). Memang bergayalah bila ambil gambar, tengok lari nanti.


Ini pula gambar kakak-kakak hadiah. Sarah dan Kiah memang tahu-tahu saja aku menghalakan lensa kearah mereka. Siap pose lagi. Hadiah untuk kejohanan ini adalah berbentuk pingat dan hamper. Memang tidak sia-sia menyertainya.


bersambung pada hari yang indah akan datang...

Sunday, October 19, 2008

Tahniah...

Semalam adalah kejayaan...

Inilah yang aku cuba sampaikan melalui slogan yang aku paparkan pada banner yang aku reka untuk kejohanan ROAD RELAY - ...bersama mencipta kegemilangan.

Kejohanan tersebut telah berlangsung seperti yang diharapkan malah telah mencipta kegemilangannya yang tersendiri. Tahniah kepada penyelaras dan penganjur serta mereka yang terlibat secara langsung dan tidak langsung sepanjang kejohanan tersebut. Laporan penuh kejohanan aku akan sisipkan pada risalah akan datang.

Sebagai salah seorang petugas pada kejohanan tersebut, niat aku memang hendak datang awal dan tolong apa yang patut. Tetapi lain pula jadinya, berat mata ini nak buka tatkala mendengar jam berbunyi tepat jam 0630. Itulah padahnya jika tidur terlalu lewat. Seperti biasa, aku hanya akan mematikan jam dan sambung tidur.

Nasib aku memang baik kali ini sebab tidak terlepas merasa keprestijan kejohanan ROAD RELAY. Abe Li sekali lagi menyelamatkanku. Dia berjaya membangunkan aku yang semestinya sudah dikenali dengan kesukaran bangun pagi (bagi mereka yang tidak mengenali aku dengan sekenal-kenalnya).

Tugas aku pada hari kejohanan tersebut adalah mengambil gambar. Pembantuku, Abang Jo a.k.a Judin, gagal aku bangkitkan dari lenanya. Tidak apalah mungkin dia sedang bersiap sedia untuk 'bekerja' petang nanti.

Apa yang nak dirakamkan? Entahlah... Aku main rakam saja. Kurakam gambar Mc sedang mengetuai senam robik, gambar Hadi memberi taklimat kepada peserta, gambar Sarah dan Azakiah yang semestinya sudah bersiap sedia pose di meja hadiah, gambar Uncle Maswafi (Katanya hendak disisipkan di dalam blognya. Jadi, aku ambil gambar dagunya dan ke bawah. Hahaha...) , gambar pasukan-pasukan yang bertanding, gambar awek-awek yang Hardin berkenan, gambar pensyarah, gambar Mat Ros bersama walkie-talkie, gambar petugas di meja pendaftaran dan banyak lagilah gambar yang melalut aku rakam... Dan gambar dia... Entahlah, aku ada rakam atau tidak. Fotografi memang aku minat tapi hari itu aku tiada mood, jadi aku berikan tugas tersebut kepada Rush. Aku? Jadi marshall sajalah...

Mata aku pun dah makin kelam sekarang ini. Sebelum aku beradu, aku ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan tahniah kepada unit PISMP-IPGM PJ yang diketuai oleh Mc kerana memenangi kategori B. Tidak sia-sia usaha mereka...

Hariku akan indah jika dapat TIDUR...
ZZZZZZZZ....