Wednesday, April 15, 2009

Cederanya Dia bernama NYON5...

Kesibukkan hari-hariku bertambah rumit bila melihat cinta hatiku, NYON5 berjenama Le Run sudah 'cedera' angkara manusia durjana! Aku pun tak faham dengan kehendak dan kepuasan nafsu mereka-mereka ini sampaikan 'kecederaan' pada NYON5 langsung tidak dimaklumkan kepada aku.
Aku tak kisah kalau manusia-manusia ini mahu 'mempergunakan' basikal ku yang aku wakafkan secara tidak rasmi serta tanpa hitam putih tetapi jika ada kerosakkan atau apa sahaja kecacatan silalah maklumkan sebab... Basikal itu harta aku!
Bukanlah niatku hendak menuntut ganti rugi sampai berjuta-juta nilainya, sekurang-kurangnya mungkin terdapat sedikit musyawarah bagi merungkai masalah tersebut. Aku bukanlah kaki pukul yang sesuka hati hendak menghentam anak orang pasal aku sendiri pun dilahirkan di dunia sebagai seorang anak orang. Jadi, tiada masalah jika sipulan ini datang kepadaku dan berkata, "Nyong, seat post ko bengkok lah..." Tak ada masalahnya pun.


Gambar ini menunjukkan betapa kejamnya manusia ini terhadap sayangku. Habis bengkok dikerjakan seat post aku. Aku tahu dan mengerti sebagai seorang pengayuh basikal, kerosakkan pasti ada kalau kita menggunakan benda ni.
Dalam hal ini, aku berterima kasih kepada Luqman pasal dia beria-ia mahu menggantikannya kerana rasa serba salah kerap menggunakan NYON5 untuk ke kuliah. Tapi, aku tahu bukan dia penyebab kepada kerosakkannya. Apa orang nak cakap, cakaplah... Aku pecaya pada dia.
Sekarang aku bukan hendak menunding jari kepada semua manusia yang pernah menggunakan basikal aku, tapi sebagai insan juga aku tidak pernah lari untuk bersyakwasangka.... Dan secara jujurnya, sudah ada beberapa rupa manusia yang bermain di kotak fikiran aku ini untuk bertanggungjawab. Tapi tak mengapalah, biar aku yang selesaikan hal ini.


Selain NYON5, basikal Hadi juga menerima nasib yang sama. Basikalnya yang merupakan 'kembar seiras' dengan NYON5, hilang selama 2 hari sebelum ditemui di tempat asalnya dalam keadaan yang menyedihkan, tayar sudah gelong dan 'kecederaan' pada sistem gear. Entah makhluk mana yang berminat padanya, mungkinkah makhluk yang kita nampak atau mungkinkah makhluk yang kita tak nampak. Wallahualam...
Kini, mereka berdua sedang dalam proses membaikpulih di Bengkel Basikal Mc Mat Gila. Nilai kerugian terpaksa pihak kami rahsiakan.

Nasib yang sama juga berlaku pada basikal tua ku, NYON5ROLEX. Keadaannya sedikit uzur dan aku terpaksa merehatkannya sehingga selesai dibaikpulih.

Peraturan manusia untuk manusia...
Mungkin manusia masih tak faham apa itu 'peraturan'...

Tuesday, April 14, 2009

'An Optical Illusion'


Sumber : www.blogohblog.com/funny-comic-strips/

Cikgu? Kalau dulu....Tapi sekarang...

Masih aku ingat,
Kalau dulu bila cikgu rotan aku sekali pasal tak buat kerja sekolah,
Balik pasti kena berdas-das lagi dengan mama...
Tapi sekarang bila cikgu rotan murid pasal mengintai budak perempuan di tandas,
Cikgu pula yang kena tembak dengan bapa murid berdas-das.

Dan aku ingat lagi,
Kalau dulu aku nak pandang mata cikgu punyalah takut...
Tapi sekarang cikgu pula naik menyampah tengok murid
Pasal selalu dibuat bahan jenaka oleh mereka.

Aku ingat juga,
Kalau dulu menggeletar kaki aku melangkah menuju ke sekolah
dengan kerja sekolah yang tak lengkap...
Tapi sekarang ibu bapa pula siap bagi galakkan pada anak-anak
Tak payah pergi sekolah kalau tak siap kerja sekolah.

Aku ingat lagi,
Kalau dulu bila cikgu suruh aku buat sesuatu,
Bukan main laju aku selesaikan pasal nak ambil hati cikgu...
Tapi sekarang bukan sahaja malas nak tolong,
Murid-murid siap bagi seribu satu alasan lagi.

Dan paling aku ingat,
Kalau dulu mama pernah kata,
"Belajar rajin-rajin ya,nak. Nanti dah besar boleh jadi cikgu..."
Tapi sekarang ibu bapa boleh kata,
'Kau belajar lah main-main kalau besar nanti nak jadi cikgu!"

Akhir-akhir Praktikum

Minggu ini merupakan minggu terakhir aku mendengar anak-anak kecil mengucapkan "SELAMAT PAGI,CIKGU!" pada permulaan dan ucapan "TERIMA KASIH,CIKGU" di akhir kelas.
Mmm... Masuk sahaja minggu depan aku pula terpaksa mengucapkan selamat pada pensyarah-pensyarah aku. Pasti masing-masing sibuk 'menyibukkan' fikiranku dengan fail-fail Independent Self Learning, kerja-kerja kursus dan benda-benda merapu yang aku langsung tinggalkan semenjak aku melangkah ke SK St. Paul dengan tittle Guru Praktikum.
Bukan apa,sejak menjawat jawatan tersebut memang terasa 'kehebatannya' menjadi seorang guru kepada anak-anak murid. Haha... Bangga siyoooot!
Sekarang terpaksa pula meninggalkan jawatan tersebut buat sementara waktu hingga semester hadapan. Minggu terakhir ini mungkin menjadi sedikit syahdu... Biasalah benda yang bermula pasti ada akhirnya. Tapi yang penting sekarang aku kena siapkan RPH dan folio praktikum yang membuat kepala aku pusing 360 darjah. Takut pula kantoi dengan Puan Haidatullaila yang aku mengajar sebelum ini tanpa panduan RPH. Hehe... Berani sungguh pengakuan aku...