Saturday, November 7, 2009

Laughter... Ubat Yang Terbaik Untuk Orang Malaysia Yang Berwajah Masam!

Sebab dah bosan sangat, tak tahu nak buat apa, aku cuba mencari sesuatu untuk dibaca. Membaca bagi aku bukanlah kerja yang paling aku minat. Maksud aku, nak membaca dengan tenang supaya apa yang dibaca aku boleh faham dan rasai bukanlah satu kerja yang mudah. Setakat nak membaca saja tu boleh, tapi bagi aku kalau nak membaca biar sampai faham!
Sedang mencari buku-buku menarik untuk dibaca, Anep 'The Sleeping Prince' menyuakan satu buku padaku. Katanya menarik... Aku membaca tajuknya, 'Laughter....'
What the hell! English!

Adoyai, nak baca buku melayu pun aku tak larat, ni pula nak baca buku ENGLISH! Aku ni memanglah ambil minor BI, tapi bukanlah dengan rela hati... (Faham-faham sajalah).

"Baca dulu..." The Sleeping Prince cuba memujuk aku.

Dengan rasa berat hati, malam itu aku cubalah membaca dan memahamkan apa yang perlu difahamkan dalam buku ini.
First time baca, aku prediction aku yang awal-awal tu aku rasa dah tersilap. Bahasa Inggeris yang digunakan bukanlah payah sangat. Rasanya sesuailah dengan tahap aku yang tak dapat A1 masa SPM dulu ni.
Buku ni adalah kompilasi lawak-lawak biasa dan luar biasa yang disusun semula oleh David Tong, bekas guru.
Kadang-kadang baca buku ni membuatkan aku ketawa seorang diri sebab faham dan kadang-kadang membuatkan aku terdiam sebab aku tak faham. Walaubagaimanapun, pada aku buku ni bagus jugalah. Kalau nak tahu ni lah buku English pertama yang aku baca sampai habis. Masa sekolah dulu pun aku tak pernah baca buku teks BI sampai habis. Haha...

Money Isn't Everything
It can buy a bed but not sleep.

It can buy a clock but not time.

It can buy a book but not knowledge.

It can buy a position but not espect.

It can buy medicine but not health.
It can buy blood but not life.

It can buy sex but not love.

So send me all your money because money isn't everything!

- 'Laughter, The Best Malaysian' by David Tong -

Ok, pandang sini... Sedia, 1... 2... Ketawa!!! Haha...
Ketawa ubat yang terbaik!

Cerita Rugbi dan Gerai Bawah Pokok

Semalam aku lepak-lepak dengan Encik Mat Dee a.k.a Rush dalam bilik. Tak banyak yang kami sembangkan, tapi ada satu cerita yang keluar dari mulutnya yang membuatkan aku terfikir panjang.
Dia menceritakan pada aku betapa dia bangga dan lega kerana berjaya juga dia merealisasikan impian untuk menganjurkan kejohanan rugbi di arena sendiri. Malah, yang lebih membanggakan dalam tempoh masa tersebut, dua pasukan terus dicipta, The King dan The Prince.
Kejohanan Rugbi 10's Raja Melewar diberi nama melambangkan satu usaha yang jitu setiap orang di belakang tabirnya. Aku pun tak sangka kejohanan ini akan menjadi sehebat begitu. Namun, walau aku belum bersedia untuk memulakan langkah menceburkan diri dalam bidang ragbi ni, tapi aku tetap bersedia nak menolong apa yang patut.
Aku masih ingat 4 tahun dulu, Rush mengusung bola ragbi seorang diri ke padang sedangkan ramai yang sudah bermain bola sepak. Mungkin sebab itulah, dia sudah boleh berbangga dengan apa yang sudah diusahakannya ini walaupun dengan masalah birokrasi yang tak sudah dari pihak atasan yang 'jahil' lagi 'bodoh' untuk mengembangkan lagi minda menjadi individu yang waras!
Dan aku masih ingat lebih kurang 2 hari sebelum kejohanan berlangsung, rambut yang dulu kemas sudah tidak lagi tersisir rapi. Habis serabut aku tengok mamat ni. Kini, setiap kali orang sebut saja tentang The King atau The Prince atau Raja Melewar 10's, habis senyum sampai ke telinga. Haha....
Aku? Apa yang aku boleh buat? Hanya mampu 'memisterikan' gerai di bawah pokok sepanjang kejohanan tersebut. Dengan bantuan Acai 'The Master of Puppet', Anep 'The Sleeping Prince' dan Syafiq 'The Young Brother', kami sehabis baik cuba untuk membantu memeriahkan kejohanan.

...jangan fikir tentang apa yang kamu sumbangkan, tapi fikir apa yang telah kamu usahakan!
Selamat untuk Raja Melewar 10's tahun depan!