Thursday, December 23, 2010

HKLBR : Cerita Hantu yang Tiada Hantunya!

Filem : Hantu Kak Limah
Pengarah : Mamat Khalid
Terbitan : Tayangan Unggul


Encik Adie, cilok satu gambar yek...


Dah lama kot aku tak buat review filem-filem yang baru masuk wayang. Huh, yelah. Asyik dok tengok cerita lama jek. Tu pun tengok banyak kali pasal dah tak tahu nak buat apa.


Mamat Khalid, seorang tua yang faham apa orang Malaysia nak. Dulu masa sukan Komanwel kat Malaysia, beliau ni buat cerita Rombongan Cik Kiah. Lepas tu, bila muzik rock kapak kembali mendapat tempat di hati pendengar, beliau buat cerita Rock. Masa Malaysia diserang dengan filem-filem hantu, beliau pun tak nak ketinggalan megikut selera penonton dengan buah tangannya, Zombie Kampung Pisang. Cuma, apa yang istimewa tentang filem tu kerana ia cerita hantu yang tak ada hantunya!


Macamana tu?


Kesinambungan dari filem Zombie Kampung Pisang adalah melalui filem Hantu Kak Limah Balik Rumah. Bila kita tengok pada tajuknya, Hantu Kak Limah Balik Rumah, aku dah fikir, Mamat Khalid ni confirm nak buat cerita mengarut. Hahaha... Dalam mengarut cerita beliau pun tetap ada isinya. Macam dalam cerita Man Laksa. Cerita agak sempoi, simple tapi banyak isinya. Aku tetap suka.


Macam tu lah juga yang berlaku dalam filem HKLBR ni. Aku menjenguk panggung rasanya hampir 5 hari lepas filem ni ditayangkan tetapi aku terkejut pasal malam tu panggung penuh! Aku ulangi, PENUH!!! 


Apa yang menariknya filem HKLBR?


Pertama sebab dalam filem ini ada Awie. Hehehe... Kaki Rock Kapak confirm tak nak ketinggalan tengok ikon dari kumpulan Wings ni. Sepertimana dalam filem Zombie Kampung Pisang, Awie yang memainkan watak Husin cukup berkesan di hati penonton. Serius. Sepanjang menonton filem ini aku berfikir, ini ke Awie yang aku tengok dalam filem Sembilu dulu tu. Hahaha...


Sebab keduanya pula adalah Mamat Khalid. Bagi aku yang memang dari dulu ikut 'mafia' filem Melayu ni pasti tak nak ketinggalan nak terus menikmati karya terbarunya. 


Ketiga adalah disebabkan filem ini cukup rencahnya, seram dan komedi. Perghh... Aku rasa sepanjang menonton filem ni aku gelak jek. Hahaha... Memang lawak gila. Apa yang cuba ditonjolkan Mamat adalah untuk menghentam sikap orang kita yang cepat percaya pada benda-benda karut. Banyak juga isu-isu semasa yang beliau bangkitkan tetapi secara komedi sinikal. Siapa makan cili, dialah rasa cilinya. 


Aku rasa ni memang filem terbaik Mamat Khalid selepas filem Rock. Tapi tengok pada endingnya, macam nak sambung jek. Hehehe... Tak apa, aku tunggu.

8 comments:

nn said...

tak puas hati dengan ending dia. nak tau secara detail pasal ayu. boleh tak request kat mamat khalid? haha

nyOng.is.me said...

haha.. sbb tu rasa mcm ada smbgn. tggu jelah..

NUR HIDAYAH said...

wahhh..best ker?tak berkesempatan lagi lah..T_T,

nyOng.is.me said...

kene tgk cepat sebelum habis! =)

.::WaNiE::. said...

hantu kak limah lagi best dari zombie kg pisang !! hikhikhk

nyOng.is.me said...

hehe... yup, yg ni lg best!

mira said...

T________T blum tgk lagi.

Hush said...

nak torrent la cerita ni..
huhu.. :P