Wednesday, March 17, 2010

Che Gu Pula Yang Kena Jawab...

"Ok, class.... Sebab tu kita kena jaga sungai di tempat kita supaya ia tidak tercemar. Faham?" Tanyaku kepada murid sebelum menghabiskan kelas Pendidikan Kesihatan. Topik hari tu sangat tipikal, pasal pencemaran tapi tak sangka pula berjaya menarik perhatian murid-murid kelas 2 Mercury, SK Methodist (ACS), Seremban.

"Tapi cikgu..."

Aku diam, menoleh ke arah si ketua kelas, Ridzuan. Budak ni memang petah bercakap sikit. Ada saja pandangan dia. Kali ini apa lagi dia nak sampaikan.

"Ok,semua diam... Ya, ada apa Ridzuan?"
"Kenapa sungai yang dekat dengan rumah saya tu kotor sangat? Sampah pun banyak. MPS (Majlis Perbandaran Seremban) tak datang ambil sampah-sampah tu pun."

Tu dia! Telan air liur aku dibuatnya. Tahu pula dia tentang MPS ni semua. Ligat otak aku memproses jawapan. Selagi mereka tak dapat jawapan, selagi itu aku tak boleh keluar dari kelas. Imej kena jaga!

"Macam ni lah, bagus Ridzuan. Sebab apa sungai tu kotor? Itu semua salah kita. Macam siapa yang buang sampah dalam kelas ni, dia yang kena bersihkan, betul tak," semua mengangguk. "Jadi, kalau kita tak nak sungai kita bertambah kotor, apa yang perlu kita buat?"
"Kita jangan buang sampah dalam sungai!"
Aku tersenyum. Hehe... Jawapan yang bagus untuk tahap anak kecil seperti mereka. Saja puji diri sendiri.

Sebelum keluar kelas, aku lihat Ridzuan yang sedang mengemas buku. Mulutnya tak habis-habis mengomel... dan aku dapat dengar sayup dari jauh, "Mereka tak buat kerja ke?" Pasti anak sekecil itu tak berpuas hati dengan jawapan aku. Aduhai anak kecil berjiwa besar yang seorang ni...

No comments: