Wednesday, August 11, 2010

Malakoff University Duathlon Series 2010 : Keluarga Makin Bertambah!

Alhamdulillah...


Pada 7 Ogos lepas merupakan hari terakhir MUDS dan UPM menjadi venue kemuncak. Seperti yang aku janjikan aku akan ceritakanlah serba sedikit penglibatan aku dan kawan-kawan yang lain dalam siri duathlon ni. 


24 Julai 2010 : Universiti Pertahahanan Nasional Malaysia (UPNM)


Hari yang agak kucar-kacir. Haha.... Disebabkan hampir semua antara kami tak pernah pergi venue ni, kami sesat sampai ke Putrajaya. Pusing sana, pusing sini, tak jumpa-jumpa tempat yang dituju. Bila dah jauh sampai ke Putrajaya barulah tefikir nak guna GPS. Adoyai... Lagi 15 minit nak mula baru kami sampai.
Untuk siri ini, aku join Mat dan Anep untuk kategori Men's Relay. Tak ada masalah. Tapi untuk kategori Mixed Relay, aku terpaksa mencari seorang pelari baru disaat-saat akhir, Syazrul menggantikan Zahir yang cedera akibat kemalangan beberapa hari sebelum kejohanan. 9 jahitan kena pada lengannya, takkanlah aku nak biar Zahir lari juga. Amat kejam keputusan tu.
Dalam kategori Mens pula tak ada wakil. Sepatutnya Mc yang masuk. Tapi dia awal-awal lagi dah excident, beberapa hari sebelum Zahir. Dah nasib... Mc boleh lagi nak masuk, tapi dia cakap dia nak rehat untuk fokus pada triathlon esoknya di Port Dickson (klik sini).
Keputusan dah keluar. Team aku dapat nombor 8 daripada 18 team dengan masa 1:07:40. Manakala mixed meraih tempat ke-8 daripada 13 team dengan masa 1:22:23. Permulaan yang agak lambat tapi boleh diperbaiki untuk siri akan datang.
31 Julai 2010 : Universiti Malaya (UM)


Beberapa hari sebelum siri yang ni, aku mengalami masalah gangguan emosi sikit antara nak masuk acara relay atau single. Aku tak pernah masuk single dan aku akui yang aku lebih bagus pada larian (riak!), bukan kayuh. Tapi semasa aku temankan Mc di triathlon PD, aku mendapat petunjuk, sudah masanya aku mencuba kategori single
So, dengan kembalinya Hadi dalam team, aku terus daftar dalam kategori Mens. Hadi pula membantu Mat dan Anep dalam kategori Men's Relay
UM adalah satu-satunya venue yang aku sertai tahun lepas sebagai seorang pelari (klik sini). Masa tu Luqee bertindak sebagai rider basikal. Dia adalah cerita tentang betapa 'anker'nya bukit dalam UM ni. Bukit Cinta namanya. 
Bila aku sendiri dah cuba bukit ni, baru aku tahu bahawa bukitnya memang 'keras'! Damn... Tinggi gila! Serius aku masa tu dah nak give-up. Tapi bila aku tengok pakcik tu selamba hadap jek kayuh, terpaksa jugalah teruskan. Dah nama pun Bukit Cinta, memang sempat jugalah aku berchenta ngan bukit tu.
Huh, mungkin aku patut sedar. Rugi bagi aku masuk acara single walhal aku boleh bantu team untuk placing. Aku dapat tempat ke-62 daripada 66. Masa 1:21:25. Chett... Padan muko den!
7 Julai 2010 : Universiti Putra Malaysia (UPM)


Venue terakhir! 
Dan untuk siri ni lah aku berjaya menghasut beberapa orang kawan untuk sama-sama menyertai keluarha duathlon. Bila dah ramai ni lah seronok. Haha... Macam-macam hal.
Dua orang atlet, Hanif dan Sabri memperkuatkan dua team mixed. Manakala Jawa, baru beli basikal Exitway, merupakan insan yang paling mudah untuk aku racun fikirannya. Haha...
Untuk siri terakhir ni, aku daftar untuk single. Tapi entah kenapa pula perut aku meragam. So, Mat lah yang menjadi sasaran aku. Tahniah kepada dia kerana menerima cabaran aku untuk menggantikan aku dalam acara single, dan aku ganti dia untuk acara Men's Relay
Keputusan rasmi masih belum keluar. Tak tahulah kenapa lambat sangat. 
So, dengan ini aku nak ucapkan tahniah lah pada atlet-atlet ku; Mc, Hadi, Mat, Anep, Luqee, Mirul, Hanif, Sabri, Jawa, Syazrul, Ataeya dan Wahida. Tak lupa juga pada kru-kru yang memberi komitmen; Izza, Zahir, Mat Ros dan Fitri.
Terima kasih daun selasih!

5 comments:

cryclown said...

keep it up nyong..thun depan kita msuk triathlon sama2 lak yer..
n powerman..

nyOng.is.me said...

jmpa lagi thun dpn!

Al-Hadi said...

nYong g saba bah...agak susah nk ketemuan....

nyOng.is.me said...

haha... boleh je di. tpi kene tmpah tiket awal2...

anotherstep said...

akhirnya aku yg g sabah