Wednesday, December 21, 2011

Kesilapan Menonton Filem (Ini Review Tentang Filem)

Expectation itu jangkaan.


Mudah.


Aku malas nak terangkan dalam-dalam. Anda tahu.


(Rujuk sini kalau masih tak berapa nak faham, tak berapa nak tahu.)


Fenomena biasa sebelum aku (actually 'kita') menonton filem, adalah dengan menonton treler. Betul ngak? Dan disebabkan fenomena ini, aku (actually 'kita') akan terkinja-kinja mahu menonton filem tersebut, itupun kalau treler dia gempak nak mampus. Contoh, ini


Tapi... Itu dulu.


Sekarang, kita (actually 'aku') dah pandai sikit. 


Fenomena biasa sebelum kita (actually 'aku') menonton filem, adalah dengan membaca review. Betul ngak? ("Betul,"jawab aku.) Dan disebabkan fenomena ini, kita (actually 'aku') akan terkinja-kinja mahu menonton filem tersebut, itupun kalau review dia taklah teruk nak mampus. Contoh, ini.


Jelas dengan penerangan ini?


Itu yang aku maksudkan tentang expectation. Jangan nak tipu kalau anda tak pernah berexpectation sebelum dan semasa menonton filem. Ini semua lumrah permainan akal sepanjang menjamu filem. Kadang-kadang apa yang kita jangka (expect) tepat,  dan kadangkala tak tepat (unexpected).


Apa perasaan anda bila jangkaan anda tepat?
A   Melonjak Kegembiraan
B   Menangis Sayu
C   Gigit Jari
D   Semua Di Atas


Apa perasaan anda bila jangkaan anda tidak tepat?

A   Melonjak Kegembiraan
B   Menangis Sayu
C   Gigit Jari
D   Semua Di Atas


Ok... mari kita pergi dengan lebih serius.


Ini situasinya.


Pertama.


Anda menonton treler sebuah filem. Bagus, trelernya bisa menaikkan syahwat anda untuk ke menonton. Expectation anda untuk fenomena ini, filem ini bagus. Baik. Anda meneruskan dengan fenomena kedua, membaca review. Bagus. Ramai yang memuji. Jadi, expectation anda semakin kuat mengatakan filem ini bagus. Anda pun terus ke panggung wayang gambar - pawagam (al-Fatihah buat Allaryarham P. Ramlee). Semasa di pawagam, menonton filem, expectation anda betul-betul tepat. 100% anda akan berjumpa kawan anda di kedai mamak dan berkata, "ko kene tengok citer ni dowh!" atau, "hang pi tgk cita ni. gila best hang tau dak!" atau, " mu laye cito ni.  Meme syok!"


Kedua.


Anda menonton treler sebuah filem. Bagus, trelernya bisa menaikkan syahwat anda untuk ke menonton. Expectation anda untuk fenomena ini, filem ini bagus. Baik. Anda meneruskan dengan fenomena kedua, membaca review. Erm... Ada yang memuji, ada yang mengeji. Jadi, expectation anda akan berubah. Namun, anda tetap ke panggung wayang gambar - pawagam (al-Fatihah buat Allaryarham P. Ramlee). Semasa di pawagam, menonton filem, expectation anda mengatakan filem itu kurang sengat. 100% anda akan berjumpa kawan anda di kedai mamak dan berkata, "erm... citer ni.... ermmm..." atau, "erm... cita ni... ermmm..." atau, " erm... cito ni... ermmm..."


Ketiga.


Treler tak macam harem pulak, review pun penuh dengan kata-kata nista. Apa anda mau tengok jugak???


Baik, itu pendapat aku, sebagai penonton.


Tapi, aku tak mahu menonton. Aku mahu menilai. Sebab tu, filem yang treler macam harem, review penuh dengan kata nista pun aku layan. Tak habis tengok pun takpa, janji tengok.


Hahaha....


Sebagai kesimpulan, ini rumus aku.


Treler gempak + Review pujian = Ini
Treler gempak + Review kejian = Ini
Treler suam + Review pujian = Ini
Treler suam + Review kejian = Ini
Treler hancur + Review kejian = Ini


Ok, belum tamat lagi tulisan ni. Mari kita lihat contoh-contoh filem yang aku tengok.


Filem Nur Kasih the Movie.

Kalau nak tahu, lama aku berfikir sebelum nak 'mereview' filem ini. Cuba nak buang rasa sayang, cinta pada Tiz Zaqyah, malah pada Kabir juga. Aku tak mahu dibilang pengamal hipokrasi atau pilih kasih hanya kerana aku mempunyai hubungan dengan Zaqyah (tangan di dada, mata ke atas). 

Ok, seriously. Aku adalah Nurkasihian, seperti Joni sebagai Chelsean, Mat sebagai Selangorian, Cai sebagai Metalian dan Jamlus sebagai Edwardian. Tak salahkan aku mengaku. Tiap sirinya aku tonton di TV3.com.my tiap hari Sabtu, jam 3 pagi. Tak salah kan? 

Filem ini berbajet besar dan mungkin sebab itulah ramai yang bajet ia betul-betul filem yang bagus. Ya, ia masih dalam kelompok filem yang bagus, namun belum cukup-cukup bagus. Kenapa bukan filem yang betul-betul bagus? Itu persoalannya.

Penulis (Mira Mustafa), aku lihat cuba menghidupkan kesedihan dalam diri kita as a penonton (bercakap ala-ala Rosmah). Itu tidak apa kerana aspek kesedihan itu salah satu aspek penting dalam menjiwakan jalan cerita sesebuah filem. Namun, something is not right jika ia terlalu mahu dipadatkan sebuah filem 2 jam dengan 1001 kesedihan, mahupun pengajaran. Ya, aku tahu. Kemalangan, kematian, takdir, itu semua rahsia Tuhan. Siapa aku mahu menentang jika ia akan datang bertimpa-timpa. Tapi, dalam konteks filem yang bermain dengan durasi, alunan lagu dan bunyi, aku seperti terpaksa menangis semasa menonontonnya. Ya, terpaksa! Perlu diingat, kebosanan itu boleh membunuh. Dan aku jelas sekali terbunuh dalam kebosanan adegan kesedihannya. 

Walaubagaimanapun, filem ini masih bagus walaupun tak menjadi filem yang betul-betul bagus. Ini bukan dosa besar bagi aku dengan kesalahan yang Kabir buat dalam filem ini. Sebab apa? Kerana Kabir masih tidak mengecewakan dari segi sinemafotografinya (tahniah pada pengarahnya). Sebab itu aku tak jelak menonton buat kali kesepuluh filem Sepi.... kenapa? Ada masalah?


Cuma, babak kepala berapi tu tak payah tak apa kot..... Dan "...the Movie" tu, filem Malaysia tak payah pakailah. Cari perkataan lain. macam Nur Kasih : Kelahiran Semula. Apedehal!


Penilaian Expectation : Gagal


Filem Real Steel.

Tak nak cakap banyak. Lima benda jek...

Pertama, Hugh Jackman tak pernah mengecewakan aku.

Kedua, jalan cerita yang benar-benar awesome walaupun mudah dijangka.

Ketiga, muzik dan bunyi yang betul-betul membantu aku menjiwai plot.

Keempat, aku akui ada sesuatu yang hangat di balik mataku ketika menonton babak perlawanan Charlie Kenton (Atom) dengan Zeus. Air mata barangkali....

Dan kelima, filem ini benar-benar seperti jangkaan aku!

Ok, cukup!

Penilaian Expectation : Lulus

Filem Misteri Jalan Lama.

Aku peminat hasil kerja Afdlin Shauki. 

Buli, Buli Balik, Baik Punya Cilok, Sumolah, Papadom dan ini, Misteri Jalan Lama, eksperimentasi si Boboi dengan fenomena supernatural. 

Aku bersyukur jugalah pasal expectation aku tak tinggi untuk filem ini. Apa anda nak beza-bezakan juga ke efek khas untk filem bajet bawah RM5juta dengan filem bajet atas RM10juta?! So, aku lebih expectkan jalan ceritanya menarik, bukan efeknya.

Bagus. Plot cerita tersusun. Memang benar-benar supernatural. Pengarah cuba merungkai satu persatu persoalan. Tak mahu penonton tahu apa akan terjadi, walaupun penonton (actually 'aku') tahu yang si Ilya tu anak orang bunyian. Namun, Afdlin bijak mengawal tempo. Beliau mengubah mencuba pula mengajak penonton membuat jangkaan tentang apa akan berlaku pula pada Ilya selepas dia tahu dia adalah golongan bukan manusia biasa. Di situ yang menariknya kebijaksanaan anugerah Tuhan pada Boboi. 

Aku tahu, kadang-kala mood menonton filem ini dibunuh sebab kesan khas yang kurang menarik. Tapi apa nak dikisahkan. Dalam Merong pun sampan terbakar nampak macam........

Penilaian Expectation : Lulus

Filem Serigala Terakhir.

Actually, aku hanya tengok filem ini di kowagam (kotak wayang gambar) - televisyen, siaran SCTV milik Indonesia. Dok alih-alih, pap! Terpacul muka Vino G Bastian. Wah, anak muda ini memang gila. Aku pernah tengok dia dalam Radit dan Jani, dalam Cinta Rock 'n Roll. Waduh-waduh memang ada class sih lakunannya!

Bila mata dah tertancap di depan tv, expectation aku meninggi hanya kerana Best Actor dalam FFI 2008 ini berlakon. 

Serigala Terakhir merupakan buah tangan pengarah Upi (juga pengarah radit dan Jani). Upi aku lihat menjadikan tema 'liar' sebagai latar filemnya. Liar yang bagaimana? Contoh dalam Radit dan Jani, gejala dadah disimpulkan sebagai liar. Manakala dalam filem ini, gejala samseng yang diliarkan. Dalam erti lain, kegelapan. Namun, dalam kegelapan itu masih ada jiwa tulus, suci dan murni. Salah ke bila dalam sesebuah filem itu hanya ada watak yang berperwatakkan tak bermoral dengan rambut kusut-masai dan menghisap rokok (Aaron masih dengan rambut bergel semasa hisap rokok dalam KL Gangster)

Serigala Terakhir antara lain berkisar tentang perjuangan yang melibatkan pertempuran dua saudara. Sekarang anda pilih, kekuasaan ataupun rakan sepermainan. 

Ini mengingatkan aku pada dua filem. Pertama, The Bad, The Good and The Ugly kerana dalam filem itu tiada watak yang bermoral,  namun ada seseorang watak yang mampu diangkat menjadi hero atau pujaan. Tak ada masalahkan? Kedua, filem 9 Naga. Juga tentang gangsterisme dan jahatnya betul-betul jahat. Namun masih mampu mengajar yang ajarannya bukan seperti drama Gerak... Gerak... Gerak Khas!

Penilaian Expectation : Lulus

Filem 3 hati 2 Dunia 1 Cinta.

Aku berkenalan dengan filem ini selepas menonton video ini

Sebuah kisah yang diangkat dari novel, bestseller katanya di Indonesia. Dan selepas menontonnya, aku tak hairan kenapa novelnya diminati. Kisah dua individu yang berlainan pegangan bercinta dan terpaksa memutuskan sebuah keputusan untuk masa depan cinta mereka. 

Kita mungkin akan expect yang mereka akan berkahwin kerana di sana itu bukanlah perkara luar biasa. Tapi twist di akhir cerita membuatkan aku terpesona dengan penulisnya. Ya, jangkaan aku salah, tapi tak bermaksud ia sebuah filem yang gagal dan aku berani akui inilah filem yang betul-betul sweet

Persoalan membina ikatan yang salah bagi seorang Muslim atau mengikut kehendak keluarga, itulah filem yang jarang-jarang ada di Malaysia selepas pemergian Arwah Yasmin Ahmad. Tunggu juga Doktor-doktor filem olah filem sebegini, namun masih tiada. Mudah-mudahan nanti akan ada.

Penilaian Expectation : Lulus

Filem Ombak Rindu.

Dari segi lakonan, aku salute, tiada masalah. Maya Karin, Aaron Aziz dan semua-semua itu memang hebat berlakon. Tapi ada sesuatu yang menyekat feel aku sepanjang menontonnya.

Aku kerap dengar, kerap baca yang filem ini memang terbaik. Ramai yang katanya menangis sampai rabak mata sebaik keluar dari panggung. Jadi, expectaion aku sebelum menonton memang tinggi. 

Filem yang juga diangkat dari novel, sama seperti 3 hati 2 Dunia 1 Cinta ini memang menarik di dalam tangan Osman Ali (Kaki Bakar, Anak Halal dan Cun). Namun, entah kenapa aku rasa ada something yang kurang. Nak kata jiwa aku tak sentimentel, semalam tengok Sepi buat kali kesepuluh aku leh jek sentap dengan kisah Imaan. Jadi, di mana masalahnya?

Adakah kerana editing yang pada aku tak sesuai, tengah-tengah feel tengok Izzah nangis tetiba jek tukar scene. Ceh! 

Ataupun kerana kesilapan teknikal dengan ternampaknya mic di pinggang Maya.Erm... Kesimpulannya, jangan pakai baju jarang. Itu tidak elok. 

Entahlah, aku rasa filem ini kurang berjaya, sama seperti kata Fauziah Shaari. kadang-kadang orang menonton filem hanya semata-mata untuk menonton sebab itu mereka dapat feel, tapi sepanjang menonton filem ini aku terlalu mementingkan benda lain, terlalu fikirkan kenapa jadi begini, tak jadi begitu. Kan kalau begitu lagi menarik. Erm... Entahlah....

Penilaian Expectation : Gagal

Filem Songlap.

Malas nak tulis panjang-panjang pasal filem ni pasal aku dah mengantuk. Anda pergilah tonton dan sokong filem ini. Ia memang lain daripada yang lain, terbaik dan kalau anda tak mahu menjadi penilai, nak tengok je pon boleh. Sam baru nampak 'pandai' sikit dalam filem ni. Kalau memang Pelakon Terbaik pasal filem ni pun aku tak bising, tak macam dalam filem Kong.....

Untuk semua, anda takkan keciwa... Dan anda akan ,u;a suka dengan Chipun.
Penilaian Expectation : Lulus dengan jayanya!

Damn! Aku ingat nak tulis sikit jek pasal nak warm-up lepas lama tak bising-bising dalam blog ni. Tup-tup! 2 jam dah.... 
Sorrylah tak ada Maya Karin dan Sara Ali untuk review Ombak dan Songlap.
Untuk filem-filem Indonesia itu, anda boleh saksikan di Youtube.


heartStudio mempersembahkan

6 comments:

Kepala Manchis said...

panjang na

Cik Ila said...

panjang sungguh!

Singgah pagi jap..jumpe kat innit td.. ;)

Mihevoli said...

bls dendam ni..hihi

nyOng.is.me said...

kepala : nafsu...

nyOng.is.me said...

Cik Ila : nafsu lagi...

terimakseh singgah. jemputlah minum kopi.

nyOng.is.me said...

mihevoli : lagi-lagi nafsu...