Saturday, November 7, 2009

Laughter... Ubat Yang Terbaik Untuk Orang Malaysia Yang Berwajah Masam!

Sebab dah bosan sangat, tak tahu nak buat apa, aku cuba mencari sesuatu untuk dibaca. Membaca bagi aku bukanlah kerja yang paling aku minat. Maksud aku, nak membaca dengan tenang supaya apa yang dibaca aku boleh faham dan rasai bukanlah satu kerja yang mudah. Setakat nak membaca saja tu boleh, tapi bagi aku kalau nak membaca biar sampai faham!
Sedang mencari buku-buku menarik untuk dibaca, Anep 'The Sleeping Prince' menyuakan satu buku padaku. Katanya menarik... Aku membaca tajuknya, 'Laughter....'
What the hell! English!

Adoyai, nak baca buku melayu pun aku tak larat, ni pula nak baca buku ENGLISH! Aku ni memanglah ambil minor BI, tapi bukanlah dengan rela hati... (Faham-faham sajalah).

"Baca dulu..." The Sleeping Prince cuba memujuk aku.

Dengan rasa berat hati, malam itu aku cubalah membaca dan memahamkan apa yang perlu difahamkan dalam buku ini.
First time baca, aku prediction aku yang awal-awal tu aku rasa dah tersilap. Bahasa Inggeris yang digunakan bukanlah payah sangat. Rasanya sesuailah dengan tahap aku yang tak dapat A1 masa SPM dulu ni.
Buku ni adalah kompilasi lawak-lawak biasa dan luar biasa yang disusun semula oleh David Tong, bekas guru.
Kadang-kadang baca buku ni membuatkan aku ketawa seorang diri sebab faham dan kadang-kadang membuatkan aku terdiam sebab aku tak faham. Walaubagaimanapun, pada aku buku ni bagus jugalah. Kalau nak tahu ni lah buku English pertama yang aku baca sampai habis. Masa sekolah dulu pun aku tak pernah baca buku teks BI sampai habis. Haha...

Money Isn't Everything
It can buy a bed but not sleep.

It can buy a clock but not time.

It can buy a book but not knowledge.

It can buy a position but not espect.

It can buy medicine but not health.
It can buy blood but not life.

It can buy sex but not love.

So send me all your money because money isn't everything!

- 'Laughter, The Best Malaysian' by David Tong -

Ok, pandang sini... Sedia, 1... 2... Ketawa!!! Haha...
Ketawa ubat yang terbaik!

1 comment:

Kepala Manchiss said...

ceyttttttttttt....sleeping prince???what the hailam is dat?????????