Wednesday, December 24, 2008

Situasi Berbeza : The Gunners dan Catalan

Ke'seri'an Arsenal sewaktu menentang Liverpool hujung minggu lalu banyak menimbulkan ketidakpuashatian ramai pihak. Paling ketara adalah penyokong biru dan kelab syaitan merah.
Kesukaran menyaksikan perlawanan getir tersebut di kampungku ini cukup membuatkan aku derita. Teringat kepada si Astro yang berada di blok asrama. Pasti kalau di sana aku dan Hadi sedang menjerit melawan teriakkan Judin dan Emi. Hardin menghantar sms menanyakan di mana akanku saksikan perlawanan tersebut. Aku diam, tidak membalas. Tidak pasti untuk menjawab apa. Coffee house di sini semuanya tutup awal, kalau buka pun tidak menayangkan perlawanan tersebut. Jadi, aku mengambil keputusan untuk menyaksikannya secara langsung melalui web Fantasysport. Biar tak nampak permainanya tapi aku tahu perkembangannya.

Kebimbangan pertama terasa apabila mendapat tahu Fabregas mengalami kecederaan selepas diasak rakan senegara, Xabi Alonso. Kecederaan tersebut memaksa The Young Star itu berehat selama 3 hingga 4 bulan. Untuk jangka masa pendek, persoalan yang timbul, adakah mampu The Gunners meraih mata dalam perlawanan tersebut? Untuk jangka masa panjang, siapakah yang layak mengambil posisi Fabregas lantas mengepalai skuad untuk perlawanan akan datang? Persoalan ini cukup merumitkan. Bagaimana Arsene Wenger akan merancang skuad selepas ini? Bagaimana pula Arsene Wenger hendak membalas kenyataan celupar kapten skuad syaitan merah? Tunggu sajalah nanti.
Kebimbangan kedua hadir sewaktu penyerang 'tenggelam timbul', Adebayor dilayangkan kad merah selepas dikatakan melakukan kesalahan terhadap Arbeloa. Adrenalin jantungku berdegup kencang sepanjang perlawanan yang menyaksikan Arsenal bermain sepuluh orang. Ditambah dengan kedudukan 1-1.

Bunyi sahaja wisel penamat, aku duduk bersandar di sofa, menarik nafas lega. Syukurlah dengan satu mata. Kira-kira dibuat dan jurang mata antara dua pasukan ini masih tidak berubah. Nampaknya pasukan biru dan syaitan merah perlu bekerja keras selepas Arsenal kurang berjaya menewaskan skuad Merah. Hampir terlupa, skuad Villa di taman Aston senyap-senyap cuba mendaki puncak.

Namun, perlawanan antara The Catalan menentang Villareal berjaya menggembirakan hatiku.
Kemenangan 2-1 Barcelona hasil jaringan Keita dan Henry sekali lagi kukongsi bersama Hadi yang tidak dapat menyaksikan perlawanan tersebut. Mujur sahaja untuk perlawanan ini, aku dapat saksikan secara langsung melalui siaran televisyen Indonesia, RCTI.
Jaringan awal Villareal melaui Cani membuatkan aku dan skuad tersentak tapi aku yakin untuk menang. Perlawanan tidak begitu laju. Tidak sepeti biasa Barca main. Mungkin disebabkan Pepe Guardiola tidak menurunkan skuad utama. Sergio Busquets menggantikan Iniesta yang masih cedera dan Gerard Pique yang mengambil posisi Marquez.

Messi, entah kenapa anak muda ini bermain seperti terkongkong. Pergerakkannya pun agak terbatas. Tiada lagi kelihatan larian solonya yang mampu memperdaya beberapa pertahanan lawan. Sudah 2 minggu, sama sahaja seperti melawan Real Madrid. Mungkin Messi agak berhati-hati, seperti di dalam kenyataannya, dia menjadi sasaran pihak lawan. Aku juga takut, bakal pemain terbaik dunia ini cedera sekali lagi.
Hantaran bebas Dani Alves ditanduk kemas Keita untuk gol penyamaan berjaya mengubah rentak permainan Barca. Begitu juga dengan gol kemenangan oleh Henry yang menyempurnakan hantaran cantik Xavi Hernandes. Namun, keseronokkan perlawanan itu agak terbantut. Agaknya memang terkena badi pasukan pilihanku malam ini. Sudahlah Adebayor, Pique juga terkena nasib yang sama. Mujur sahaja jaringan dapat dikekalkan hingga tamat perlawanan, menjadikan Barcelona kelab La Liga yang tidak tewas dalam 15 perlawanan berturut-turut.

No comments: