Friday, September 23, 2011

Bila Dua-dua Bini Nak Tunjuk Siapa Lagi Hebat!

Pilihlah... Gua pilih lampu-lampu tu. Gua dapat yang tu memang tak lepas tidur malam.


Sebelum kita pergi jauh lagi...


Bulatkan benda yang tersembunyi di dalam gambar ini.

Dapat? 
Apa?
Tak nampak?
Ok la, besarkan sikit...

Bulatkan benda yang tersembunyi di dalam gambar ini.

Ok... Nampak?
Aisehmen, tak nampak gak ke?
Nak lagi dekat?
Yelah...

Bulatkan benda yang tersembunyi di dalam gambar ini.

Kalau tak nampak juga, maknanya.... 
Ok, bagus! Nampak pun. 
Itu isteri baru aku.

Puan Adidas CC Experience Trainer.
Mas kahwin RM2++.++ tunai.
(Abaikan yang di belakang bukit sana.)

Bukan niat nak memiliki isteri lebih dari satu. Cuma tetiba terasa nak cari angin baru. Jangan risau isteri lama tetap di hati. Ok, seriously aku memang lama berhajat nak cari kasut baru. Kasut lama tu boleh pakai tapi itu lah macam aku cakap nak cari angin baru. Kasut baru boleh bagi semangat baru apa?! Motivasi penting untuk lari 2km, 4km, 6km 8km, 10km atau lebih lagi. 

So, aku try lah usha mana-mana kedai kasut yang ada jual 'isteri' yang boleh pikat hati. Tempat paling senang cari, anda pun tahu... al-Ikhsan la ye tak. Banyak pilihan, tapi awal-awal dah tolak nguratan dan ushaan Cik Nike. Belum ada nafsu lagi kat awek ni. Usha lagi. 

Biasalah Adidas jek yang boleh bagi ghairah, tapi salesbrader tu offer aku satu kasut. Puma yang amat ringan sesangat. Ini fakta! Baling kat semut pun semut tak mati. Silap-silap semut tu angkat balik kasut tu baling kat anda semula. Ok, ini auta! Ini awek memang eksklusif, datang bersama tandatangan Abang Besar Jamaica, Usain Bolt! Lu orang kenal Usain? Ini lagi famous dari itu Ayahanda KL.

Tapi aku takut sikit nak cuba ini awek. Apahal? Anda ingat aku cuba berdiskriminasi kerana Puma kebanyakan dipakai oleh orang kulit hitam dan Adidas kebanyakan dipakai oleh orang kulit puteh? 

Bulsit!

Adolf (Adi) Dassler dan Rudolf Dassler, merupakan saudara Dassler. Ini Dassler bersaudara telah mengilhamkan banyak kasut sukan yang sedap dipakai oleh atlet-atlet ternama. Pada suatu hari, Adi dan Rudolf tak semena-mena berpisah membawa haluan masing-masing. Adi terus menjenamakan kasut Adidas bersempena namanya. Tak pecaya? Cuba ni; Adi Dassler, Adi Dassle, Adi Dassl, Adi Dass, Adi Das. Maka terjadilah Adidas. Berlainan pula dengan Rudolf yang menjenamakan PUMA yang tidak bersempena namanya.
- TAK BERNAMA
(Cuba kira berapa kali 'nama' ditulis, betul gua kasik lu orang try gua punya bini baru.)

So, soal diskriminasi tak ada sangkut-paut dengan soal hati dan perasaan aku ni. Dua-dua awek Jerman, aku suka. Tapi aku dah pernah pakai Adidas, so muktamad aku cari awek Adidas. Kalau ada pilihan lagi memang dah lama aku cari Ascics ke, Mizuno ke. Ni tak ada. Orang tua-tua kata, jangan tamak. 

Mungkin sebab utama aku pilih yang ni sebab itu Adidas King of the Road 2011. Lu orang ada daftar? Syok wo! Situ lagi lu orang boleh tengok ramai awek, tapi see can, touch cannot. 

No. 2 : Akak marah ke saya kawen ngan abang?
No.1 : Eh, mana da marah... Dak marah la, hang ni...
No. 2 : Abeh tu, nape akak gigit jari saya? Sakit...

Selesai jek bayar mas kawin, aku lincah drive balik rumah. Nak cepat-cepat try isteri baru. Arena utama mestilah itu Bukit Layang-layang, PG. 

Overall, bini baru aku ni tak sesedap, sehebat dan selembut layanan bini tua. Bini baru ni keras tapaknya. Tak macam bini tua, lembut dan sedap. Cuma yang aku puji pasal bini baru ni sistem dia bestlah. Sejuk pasal guna konsep Climax Climacool. Benda baru, tak biasal lagi. Aku ada kurang 2 minggu nak bagi biasa.

Hahaha... Aku lagi sedap abang kata.
Mas kahwin RM1++.++ tunai.
(Abaikan yang di belakang bukit sana.)

Sebenarnya, kalau nak beli kasut ni kena beli betul-betul. Ada orang kata dengan aku, nak beli kasut, cerewet sikit pun tak apa. Pasal kasut ni kita nak guna lama, kene lasak. Kasut ni pakainya di kaki, bukan di kepala. Satu lagi, kalau beli kasut kita kena tahu apa tujuan kasut itu dicipta sedemikian rupa. Kena tahulah, macamana bentuk kasut nak pergi jalan-jalan, kasut nak buat main bola kat padang atau turf, kasut nak buat jog. Amat berisiko kalau kita pakai kasut Converse (sekadar menyebut beberapa jenama) yang bertapak tebal, keras dan rata untuk dibuat jogging. Kasut untuk jogging dicipta lembut, terjungkit di depan, sejuk. Itu semua sebab nak kurangkan risiko kesakitan pada patela atau lutut kita. Kena ingat tu.

 Aiseh, salah fokus...

Ok, baru betul...

Kesimpulannya, tak kiralah anda pakai bini apa pun, jenama apa pun, yang penting anda selesa. Bukan semua selera manusia sama, ye dak?

Ini bagi kakikaki motivasi sikit sebelum 2 Oktober 2011.Ok lah, malas nak cerita lebih-lebih. Bini-bini gua dah panggil.


Salam!


Ye Yang! Ye Baby! Abang datang ni....!

2 comments:

anotherstep said...

kna top 50 ni...kalo tak membazir je nikah ngn yg baru ni. baik layan bini lama kalo perfomance bini baru tak ke mana. tak guna kalo hantaran je mahal ... gud luck adi kotr ...

nyOng.is.me said...

hahaha... top 50. orang dah kawin dok blakang2 jek. lutut longgar...