Saturday, June 12, 2010

Sedangkan Lidah Dibuat Main Gigit-Gigit...


 Dicilok dari Google!

Tajuk 18 SX betul... Eh, tak adalah. Memang tu yang aku nk cerita dalam coretan ni.

Jam dah pukul 3.24 pagi. Sial! Tak jadi lagi aku nak mula training esok. Asyik tunda saja. Mati aku nak lari 10 kilometer untuk KL Marathon ni. 
Ni penangan World Cup lah ni. Sekarang Perancis tengah lawan dengan Uruguay. Game boleh tahan lajulah tapi first half tak ada gol lagi. So, kena tunggu second half. Bila kena tunggu second half, confirm lah tidur lewat. Bila tido lewat, confirm lah tak jadi training esok pagi... Arghhhh... Entah apa-apa!

Apa kaitan benda ni semua dengan tajuk coretan aku ni. 

Mmm... Bagi siapa yang kenal aku mesti mereka tahu aku ni bukanlah seorang yang cepat marah atau senang nak cari gaduh atau apa sahaja yang berkaitan dengan gigit-gigit lidah ni (senyum jahat). Mungkin sebab aku lebih senang dikenali sebagai seorang yang suka buat hal, buat kepala sendiri. Aku keras kepala! Tapi jangan risau. Selagi boleh aku jaga hati orang, aku akan jaga elok-elok.

Masa game ni, aku tengok ramai pemain yang bergaduh, gaduh mulut sajalah tapi bukan dengan pihak lawan. Gaduh dengan rakan sendiri. Pasal apa? Pasal passing tak complete lah, main macam haram lah, shooting lembik macam bapok lah, banyak lagi lah... Aikk... Satu team pun boleh gaduh ke? Kalau gaduh macamana nak menang? Betul tak...

Sepanjang aku main bola untuk team aku di maktab aku rasa aku tak pernah marah kawan lain kot (kalau ada tu, aku minta maaflah yek...). Sebab apa ek? Mungkin aku sedar aku pun main bukanlah perfect sangat pun. So, kalau kawan buat silap tu aku belajar supaya jangan buat macam tu juga. 

Rasional ke kalau gaduh satu team ni? 

Pada aku lah (tak tahulah orang lain), kadang-kadang benda ni berlaku mungkin sebab mental tak kuat. Gaduh itu mungkin perkara biasa. Niatnya mungkin nak menegur. Cuma nadanya kadang-kadang tertinggi. Alah, biasalah. Sebab itu aku cakap sedangkan lidah lagi tergigit. Gaduh dalam game saja, luar game mereka ni jadi profesional. Kalau aku memang suka kena marah kalau aku buat silap terutama silap-silap kecil yang boleh buat team aku mental down. 

Tak payah tengok sama-sama kawanlah. Tengok saja suami isteri. Bukan sentiasa bahagia, seronok, ketawa-ketawa. Gaduh ni boleh juga jadi perencah hidup dalam rumahtangga. Betul tak? Kadang-kadang 20 tahun kahwin pun ada juga gaduh-gaduh. Pasal nak tengok bola pun kadang-kadang boleh jadi hal. Itu sebab agaknya bila World Cup tiba, isteri-isteri jadi goyang kot... Entahlah, prediction aku saja. 
Tapi kalau benda boleh selesaikan awal, secara damai... Tak ada masalah kot. Chett... Aku cakap macamlah aku dah kawin. 

Itu dah kawin. Apatah lagi yang belum kahwin. Alah, gaduh-gaduh sikit ni biasalah... Selesaikan cara baik saja... Setuju? 
Kalau gaduh lama-lama, macamana team kita nak menang. Hehe...

Tutup lampu dulu, pasal waktu-waktu macam ini aku rasa rumah aku saja yang terang lagi. Tak reti tidur awal, macam ni lah jadinya...
Sambung tengok second half pula!

4 comments:

.::WaNiE::. said...

tido tido

naz said...

4 tahun sekali jer

Nina Nurziana said...

saba saba, huhu

nyOng.is.me said...

kak wanie : nk tdo tp tu lah dok tgk game jek, xperasan dh pagi.

naz : stuju!

nina : =) hehe...