Thursday, December 17, 2009

5 Filem Mesti Tonton!

Kalau nak diikutkan, tahun ni aku banyak terlepas menonton filem-filem terbaik dan yang paling aku menyesal pasti saja ketinggalan menonton filem Talentime dan This Is It, filem dokumentari berkisarkan kehidupan Raja Pop, Micael Jackson beberapa hari sebelum pemergian mengejutnya.
Tahun 2009 semakin sampai ke penghujungnya. Untuk coretan kali ini, aku ada bagi cadangan tentang beberapa filem yang menarik untuk ditonton.

Sang Pemimpi (Riri Riza)
Filem ini merupakan kesinambungan dari filem Laskar Pelangi. Ya, filem hebat yang penuh dengan suka-duka yang pernah menambat hatiku!
Sang Pemimpi sekali lagi diangkat dari novel tulisan Andrea Hirata. Secara keseluruhannya, novel tulisan beliau ini terdapat 4 siri kesemuanya; Laskar Pelangi, Sang Pemimpi, Edensor dan Maryamah Karpov (Mimpi-mimpi Lintang).
Sekali lagi Riri Riza diberi kepercayaan mengarahkan filem ini. Aku sendiri cukup suka sentuhan pengarah muda ini dalam filem terdahulunya.
Dalam filem Sang Pemimpi, ia berkisarkan kehidupan watak utamanya, Ikal ketika berada di SMA. Kali ini Ikal digandingkan dengan watak baru; Arai, saudara jauhnya serta Jimbron, lelaki yang terlalu obses dengan kuda!
Filem kali ini lebih menunjukkan sikap keremajaan Ikal, maklum sajalah dah masuk SMA, kalau di Malaysia kira macam sekolah menengah lah... Apa yang menarik, walau sudah lama berlalu, Ikal masih menunggu kekasih hatinya sejak kecil yang telah berhijrah ke Paris.
Mungkin satu lagi yang menarik dalam filem ini ialah percubaan pertama Ariel dari kumpulan popular Indonesia, Peterpan. Ariel memainkan watak Arai dewasa. Nak tahu macamana lakonannya, nantikan filem menarik dari seberang ini. (Lagi...)

Muallaf (Yasmin Ahmad)

Tentu saja aku tidak akan ketinggalan menonton setiap filem arwah. Biar apa orang
nak kata, aku tonton filem sekular atau apa saja, biarkan. Apa yang penting, aku puas dan aku faham untuk mengaplikasikan apa yang aku lihat sebaik-baiknya.
Muallaf merupakan filem arus perdana ciptaan minda kreatif Allahyarham Yasmin Ahmad. Ramai yang kata filem ini agak 'keras' kerana menyajikan perihal yang dapat mengganggu sensitiviti masyarakat. Siapa yang tidak kenal Yasmin Ahmad kan, semua filemnya membawa nilai 1 Malaysia yang mengganggu gugat hati rakyat Malaysia. Tetapi bila PM melancarkan kempen 1 Malaysia, ramai pula yang setuju, walhal arwah sudah lama membawa mesej tersebut...
Muallaf yang dianaktirikan di bumi sendiri serta menjadikan Singapura sebagai persinggahan pertama tayangannya berkisarkan tentang 3 individu Rohana, Rohani dan Brian. Rohana dan Rohani lari dari ayah mereka yang zalim manakala Brian pula berjauh hati dengan ayahnya yang pernah menghukumnya. Apa yang menarik dalam filem ini mungkin dengan konsep yang Yasmin bawa dari dulu dalam kesemua produknya, konsep kedamaian dalam masyarakat berbilang kaum.
Jangan lupa saksikan Amani berkepala botak dalam filem yang banyak memenangi anugerah di luar Malaysia ini. (Lagi...)

Alice in Wonderland (Tim Burton)
Selepas bergabung dalam beberapa filem sebelum ini termasuklah filem hebat Edward Scissorshands dan Sweeney Todd, sekali lagi Tim Burton memanggil aktor hebat, Johnny Depp untuk beraksi dalam filem remake, Alice in Wonderland.
Filem ini memang aku cadangkan ditonton bagi sesiapa penggemar filem-filem fantasi.
Filem ini sudah beberapa kali dibuat, tetapi bila berada di tangan Tim, aku dapat agak bagaimana hasilnya. Tim cukup terkenal dengan filem melankolik dan gelapnya. Lihat saja beberapa hasil kerjanya. Bagi aku, tengok gaya saja aku dah tahu ini memang hasil kerja Tim Burton.
Alice in Wonderland mengisahkan seorang budak perempuan yang 'terperangkap' dalam dunia penuh fantasi dan imaginasi. Tak sabar nak tengok filem ini. Jangan ketinggalan... (Lagi...)

Estet (Mamat Khalid)

Seterusnya, aku mencadangkan anda semua untuk menonton filem hebat Mamat Khalid ini. Beliau cukup popular dengan karya-karya sinikal seperti Zombie Kampung Pisang dan Man Laksa. Paling best aku rasa cerita ROCK kot. Haha...
Apabila bebrbicara tentang estet, pasti otak terus menangkap pada kaum India. Namun, Mamat Khalid menjadikan karya ini sebagai platform menyatupadukan semua kaum di Malaysia, bukan memperkecilkan sesuatu kaum dengan menganggap kaum India adalah golongan kasta yang memang hidup di estet-estet.
Dalam filem Estet ini, Mamat Khalid cuba meyemarakkan keharmonian rakyat Malaysia berbilang kaum. Siap ada joget-joget ala Bollywood... Eh, bukan. Kollywood. Hehe...
Sebelum ini, Jac dicanangkan sebagai pemeran watak heroin disamping Farid Kamil tapi Jac menolak atas dasar ketidakpuasan hati apabila menganggap estet hanya untuk orang India saja. Sepatutnya, Jac lebih berbangga kerana sejak golongan India di bawa masuk ke Tanah Melayu dan diletakkan di estet-estet hingga mereka berjaya menjadikan Tanah Melayu sebagai pengeluar getah terpenting di Asia. Cuba fikir kalau tak ada mereka macamana...
Tapi, pengganti Jac tu boleh tahan juga lawanya.. Hehe... So, jangan lupa tengok kupasan Mamat Khalid dalam filem ini.

Invictus (Clint Eastwood)
Akhir sekali, aku nak cadangkan pada semua untuk menonton filem hebat ini. Bagi sesiapa yang suka tengok filem yang diadaptasi dari kisah benar macam aku, tak sepatutnya ketinggalan menyaksikan filem ini. Tambah-tambah lagi ia diarahkan oleh pengarah tersohor yang pernah menghasilkan banyak filem hebat seperti Mystic River dan Million Dollar Baby. Siapa lagi kalau bukan Clint Eastwood!
Invictus adalah sebuah kisah benar mengenai tokoh dunia terkenal, Nelson Mandela. Filem ini menceritakan bagaimana beliau cuba bangkit dalam karier politiknya yang hampir hancur kerana dipenjarakan. Bagi sesiapa yang tak kenal Mandela ni, beliau lah individu yang menentang dasar Apertheid.
Bagi menyatupadukan rakyatnya. Nelson memilih bidang sukan sebagai medium utama. Sebut saja Afrika Selatan, tentu saja sukan ragbi yang paling diingati. Melalui sukan inilah Nelson Mandela berjaya menyatupadukan Rakyatnya.
So, mesti tengok filem hebat ini yek! (Lagi...)

File-filem ini sekdar cadangan saja. Tetapi bagi aku lah, aku kena tengok. Hehe.. Takut nanti menyesal.

1 comment:

flygrow said...

mmg mesti tonton klo ade free ticket,
haha..
neway mmg kne tgk yg mualaf tu,,