Tuesday, August 11, 2009

Hanya Kerana Sekeping Setem...

Filem : Setem
Pengarah : Kabir Bhatia
Terbitan : Tayangan Unggul

Hanya kerana sekeping setem, habis semua berantakkan!
Itulah yang cuba dipaparkan oleh Mr. Kabir Bhatia dalam karya terbarunya Setem yang sudah ditayangkan di pawagam berhampiran anda sejak minggu lepas.
Pengarah bijak macam Kabir ni aku rasa, rakyat Malaysia jangan sekali-kali pandang sepi. Jangan asyik kutuk filem Malaysia teruk, tak ada kualiti dan macam-macam lagi. Tengok sajalah filem antarabangsa, bukan semuanya bagus.
Akhirnya, dengan buah tangan terbaru ini, Kabir telah membuktikan Malaysia boleh menghasilkan banyak filem bermutu. Lihat sahaja karyanya sebelum ini seperti Cinta dan Sepi. Filem cinta yang cukup aku suka. Persetankan orang nak cakap aku 'jiwang'. Apa yang penting, aku berhak menilai sesuatu setelah 'mencuba'.
Filem ini pada aku lebih berentak komedi aksi walaupun Kabir ada juga cuba menyampaikan secara road film. Cubaannya ternyata begitu memukau dan bagus. Percubaan yang berani serta boleh dipuji. Melihat pada posternya sahaja aku sudah tertarik, belum isinya lagi.
Kabir berjaya menarik 'mata' aku untuk terus menonton seawal filem ini dengan penceritaan asal-usul setem tersebut. Hanya menggunakan suara Jalaluddin Hassan sebagai narator, penceritaan sejarahnya tidaklah meleweh-leweh hingga membosankan. Grafik yang digunakan juga tidak keterlaluan tetapi memang cantik.
Pemilihan pelakon juga Kabir tidak pandang ringan. Nama-nama besar dalam industri filem negara bukan sekadar pada nama tetapi hasilnya. Afdlin Shauki, Rashidi Ishak, Sathia, Indi, Bront, Vee, Que Haidar dan ramai lagi. Kebanyakkan pelakon ini memang pernah bekerja dengan pengarah prolifik tersebut.
Dari segi plot dan ceritanya, memang 'tip top', berada di kelas yang tersendiri. Dalam erti kata lain apa yang kita jangka di awal cerita belum tentu tepat di akhirnya. Teringat pada cerita Rat Race lakonan pelakon handalan termasuklah Rowan Atkinson. Sepanjang cerita penonton akan ketawa, memberi pendapat dan tersilap di akhir cerita.
Jadi, jangan lupa menonton filem Malaysia yang hebat ini. Aku janji anda akan berpuas hati. Selamat menonton!
Rating : ****/*****


No comments: