Sunday, July 26, 2009

Hilangnya Seorang 'Yasmin Ahmad'

Melihat keletah M Rajoli dan Kartina Aziz dalam filem Rabun cukup menghiburkan hatiku. Maklum sajalah, dua-duanya seniman dan seniwati negara yang cukup berbakat.
Sewaktu filem ini ditayangkan di TV3, aku masih bersekolah menengah lagi. Aku pun tidak kenal siapa itu 'Yasmin Ahmad'. Kisahnya cukup ringkas, melambangkan budaya orang Malaysia sendiri, walaupun kebanyakkan tidak pernah mengakuinya.

Menonton filem ini membuatkan aku cukup dekat dengan insan di belakang tabirnya. Oleh kerana itulah aku sentiasa menanti kehadiran karya terbarunya. Biarlah orang lain akan berkata filem-filem yang dihasilkan pemikir bebas sepertinya agak mengarut dan kadang-kadang melampaui dari segi adat, norma dan batas pemikiran logik, tapi itulah yang aku minat. Bagi aku menonton filem bukanlah sekadar menonton dengan mata tertutup tapi menonton sambil memutarkan segala mesin dalam fikiran ini. Barulah apa yang kita nak akan kita jumpa dalam sesuatu filem itu. Seorang pengarah bebas, Ho Yuhang pernah berkata, "saya buat filem yang tiada mesej. Saya buat filem yang hanya ada feel. Baru orang akan suka jalan ceritanya."
Begitu juga seorang insan yang dilahirkan sebagai pembikin filem yang setia dengan slogannya, 'FILEM MALAYSIA'. Dia sememangnya seorang yang berfikiran ke arah liberal tetapi bagi aku cukup jujur. Sebab itulah ceritanya aku sentiasa ikuti. Karyanya bukan sahaja aku nantikan di layar besar malah di kaca-kaca peti warna. Aku akan tunggu hasil karyanya setiap kali hadirnya 31 Ogos, Hari Raya Puasa, Tahun Baru Cina dan Deepavali. Walaupun hanya menonton kurang 3 minit tetapi aku tetap puas. Pasti apa yang aku cari akan ada di dalam setiap hasil kerjanya.
Seorang 'Yasmin Ahmad' sahaja belum cukup untuk untuk memantapkan industri filem negara. Sepatutnya perlu ada ramai lagi 'Yasmin Ahmad' dalam arus perdana, berani menyampaikan apa sahaja.
Tidak hairanlah aku sanggup menonton seorang diri filem Gubra tanpa ditemani sesiapapun di GSC Terminal 1, mahupun dengan si dia sekalipun. Aku tahu, tak semua orang minat cerita-cerita macam itu. Jadi, lebih baik aku menonton sendirian, senang nak dapat feel.
Tapi hari ini, kerusi panas sudah kembali kosong mencari 'Yasmin Ahmad' yang lain, seorang pengganti yang dapat berfikir sama atau lebih dari 'Yasmin Ahmad' yang sudah pergi menemui-Nya.

Semoga ALLAH mencucuri rahmat-Nya kepada Allahyarhamah dan ditempatkan di kalangan orang yang diredhai-Nya. InsyaALLAH...

Aku membesar dengan filem Yusof Haslam, Aziz M Osman, Prof Razak.. Tapi aku menghormati filem orang aliran bebas yang jujur dan tahu kenapa mereka perlu hasilkan filem tersebut...

No comments: